Важността на храненето. 1-ва част

Важността на храненето е без съмнение тема, която днес вълнува много хора. В предишния ми пост Как да поддържаме хармонията в себе си, за да сме съвършено здрави вече споменах накратко храненето като една от най-съществените точки.

Какво е храна

Може да изглежда очевидно, но те уверявам, че не е. Ако ти кажа храна веднага си мислиш за пържола, баничка или салата. Обаче, за да изясня за какво ще говорим в този пост е необходимо да сме наясно с терминологията.

Храна е всяка форма на енергия, която мога да абсорбирам чрез физическото си тяло и чрез сетивата си.

Много пъти съм коментирала, че във Вселената всичко е енергия, проявяваща се във физическа форма, тоест по-плътна енергия, или в по-фини форми като светлина, звук, аромати, а също така и мисли и емоции. Затова можем да заключим, че всичко, което мога да абсорбирам, е храна за мен. В същото време всичко, което аз създавам също може да бъде храна за другите.

Видове храна

С оглед на гореизложеното ще правим разлика между физическа храна – всичко, което познаваме като храна и напитки, и фина храна – всичко, което не е физическо, ще го наречем информация.

Физическа храна

По този въпрос има много информация. Лошото е, че има и много противоречия. Има хиляди книги, статии, конференции и др. Едни се опитват да те убедят да станеш вегетарианец и дори веган, други те убеждават колко е опасно това за здравето. Някои ти казват да ядеш всичко сурово, а други ти препоръчват всички храни да са приготвени. Едни ти казват, че не трябва да консумираш въглехидрати, а други, че протеините и мазнините са много лоши. Някои те учат да ядеш според кръвната ти група, а други ти казват, че е най-добре да се научиш да гладуваш. Така че… не е лесно човек да знае къде е истината.

При тая ситуация аз смятам, и не е нужно да ми вярваш, по-добре експериментирай сам, е, че е най-добре да слушаш тялото си. Не случайно Исус е казал: „Ако тялото ти иска вино, дай му вино.“ Той винаги е говорил с метафори. Мисля, че просто е искал да каже: слушай тялото си. Ако набюдаваш малките деца ще видиш, че те прекрасно знаят дали нещо им се яде или не. Проблемът е, че ги принуждаваме да си изяждат всичко и на всяка цена, но това е друга тема. Така те губят естествения си инстинкт да знаят какво искат и в какво количество. Това е нещо, което всички сме знаели като деца и след това сме забравили. Сега, ако искаме да живеем в хармония с нашето физическо превозно средство, нашето тяло, ще трябва отново да култивираме тази си способност.

Преди време четох за едно момиче, от тези нови поколения родени с екстрасензорни умения. Момичето е в състояние да възприема съзнателно информацията от околната среда, тя е екстрасенс. В една неин разказ, който признавам ме шокира, тя обяснява как един ден обядвала с приятелка. Когато щели да поръчват храната момичето усетило несъответствието у приятелката. Сърцето на приятелката искало да хапне плод, умът ѝ мислел, че „ще бъде по-здравословно“ да поръча зелена салата, но накрая устата ѝ поръчала хамбургер и шоколадова торта. Според момичето екстрасенс всички ние правим това. Защо? Защото сме забравили да се слушаме истински и защото непрекъснато сме бомбардирани от реклами, които се опитват да ни изкушат с този или онзи „деликатес“, при това в големи порции…

Вече не знаем да ядем това, от което се нуждае тялото ни. Ядем това, което ни програмират да ядем, или в най-добрия случай това, което „мислим“, че е по-добре. Виждаш ли разликата? Не е същото да усещаш това, от което се нуждае тялото ти и да се храниш на базата на вярвания, вероятно насадени от медиите (които според мен са по-скоро средство не за информация, а за манипулация), вярвания, които може да са полезни за теб или не… кой знае…

Какво да ядем и какво да не ядем

За да знаеш какво да ядеш е необходимо да разпознаеш нуждите на тялото. Храненето не е просто да напълниш стомаха с какво да е. Храната трябва да е питателна. Трябва да е възможно най-естествена. Всяка преработена, пакетирана, консервирана и бутилирана храна вече е изгубила голяма част от хранителните си свойства. Ако към това добавим, че, за да издържи в магазина месеци и години тя е пълна с вредни химически консерванти, картината се влошава. За да е по-привлекателна, се добавят оцветители (химически и вредни). За да се подсили вкуса, още химикали. Във всичко се добавя захар и вече не е тайна за никого, че това е най-лошият наркотик в днешно време и при това напълно легализиран. “Бързата храна” има много калории и почти никакви хранителни вещества. И нека оставим тази тема…

Тогава, какво да ядем? Аз казвам: избягвай всички преработени храни. Купувай продукти и приготвяй храната си. Опитай се да купуваш качествени продукти, по-хранителни са. Ако можеш купувай от полето, от малки производители. Купувай плодове, зеленчуци, зърнени култури и бобови растения, ако обичаш месо, птици, риба, но купувай колкото е възможно по-екологично и естествено. Ако е плод, да е зрял на дървото възможно най-дълго. Проучи къде са отглеждани зеленчуците, зърнените храни. Когато става въпрос за месо или птици, купувай от ферми, където животните са живели на свобода, а рибата да не е от развъдник. Дори и така, за предпочитане е да намалиш приема на месо. Колкото и да е „екологично“, съществува факт, който не може да бъде отречен: днес хората не знаят как да умъртвяват животното по правилния начин. Карат го да страда и това страдание, насилие, този ужас от оповестената смърт се запечатват енергийно в плътта на животното. Поглъщайки тази храна, ние поглъщаме емоциите на животното. Трябва да сме наясно с това. Храненето трябва да е съзнателен акт.

Спри да консумираш животинско мляко

Причините за това са две. За да могат кравите да произвеждат мляко, те са постоянно и неестествено поддържани в състояние кърмачки. Обикновено не им се позволява дори да излязат от бокса. Страданието на тези животни е огромно и ние го пием всеки ден. Няма начин това мляко да се отрази добре на нашето тяло и на нашите емоции. През 50-те години в Америка почнали да убеждават жените да пият мляко всеки ден, защото така щели да имат повече калций в костите и да избягнат остеопорозата. Истинската причина била чисто търговска: през онези години просто е имало свръхпроизводство на мляко и е било нужно то да се продаде. Днес е научно доказано, че допълнителният прием на калций прави костите по-крехки и по-чупливи. Поради което при остеопороза е още по-непрепоръчителен.

Втората причина, поради която не бива да пиеш животинско мляко, освен ако не си бебе и млякото е на майка ти, е психологическа. Няма друго животно, което да пие мляко като възрастно, само човекът. В човешкото колективно подсъзнание е записано от милиони години, че пиенето на мляко е присъщо на бебетата, което е равнозначно на това да си безпомощен, нуждаещ се от майка. Психологически това поставя хората, които продължават като възрастни да пият животинско мляко в позицията на „инфантилност, безпомощност, нуждаещи се от някой, който да ги пази и ръководи, тоест неспособни да поемат отговорност за живота си”.

Спри да консумираш захар

С изключение на тази, която се съдържа в плодовете. Захарта е дрога, доказано е. Слагат я във всички преботени и пакетирани храни, в хляба и в месото. Ако искаш да подсладиш нещо, ползвай натурален мед или стевия, билка, която расте в Европа. Ако тялото ти се нуждае от сладко, моля те, яж плодове. Най-здравословно е.

Спри да консумираш бели и рафинирани брашна, избягвай глутен

Можеш да се научиш да си приготвя хляб, без захар или консерванти. Купи си семена и ги смели не много дребно, а печенето е детска игра. По този начин ще знаеш какво ядеш.

Има една книга, която силно препоръчвам от Антони Уилям, „Лечителят медиум“. Той дава практически съвети за това как да се храним по-здравословно, за да се излекуваме от много болести, включително и такива, които все още не са идентифицирани от науката или са диагностицирани погрешно.

Съобразявай се с нуждите на тялото и с момента

Храната е енергия с определена вибрация. Всичко, което е израснало поемайки слънчева светлина има по-висока, по-фина вибрация. Храните, които идват от земята имат по-земна енергия. Ако искаш да медитираш и да имаш повече духовна връзка, направи диетата си по-лека, по-слънчева. Ако ли пък ти е нужно да се заземиш, да „слезеш от облаците“ и да присъстваш по-активно в земния си живот, храната ти трябва да бъде по-земна. Ако работата ти е физическа, ще ти е необходима повече земна енергия. Ако работата ти е умствена или ако си студент и трябва да учиш много, трябва да ядеш повече плодове. Те ще дадат повече енергия на мозъка ти.

Имай предвид, че са важни не само химическия състав и хранителните вещества на храната. Важни са и неговата енергия, цвят, следователно неговата вибрация. Важен е сезонът, в който го консумираш, тъй като в зависимост от това дали е пролет или есен тялото ти се нуждае от различен вид енергия. Всеки орган се нуждае от различна храна според състоянието ти. Всичко това се изучава задълбочено от Китайската традиционна медицина, но и от други науки. Добре е да познаваш свойствата на местните храни на родната си земя, тъй като храната не е същата в Китай, в Европа, в Америка или другаде. Ако имаш болен орган, можеш да го излекуваш или да облекчиш състоянието му просто като промениш диетата си. Сподели ми, ако това е твоят случай.

Кога да се храним

Авторите не се споразумяват и по този въпрос. Едни препоръчват хранене по 5 пъти на ден, а други само по 2 пъти. Някои настояват да се закусква, а други казват, че закуската е вредна. Ок. Моят съвет е: яж, когато наистина изпитваш глад, но се увери, че наистина е глад, а не просто желание да похапнеш нещо от скука или поради чувство на тревожност.

Има хора, които се събуждат гладни. Аз не съм от тях. Още от малка ми беше невъзможно да закусвам. Трябваше ми да минат няколко часа, за да се събудя аз и стомахът ми също. Други хора не могат да си легнат с празен стомах и имат нужда да вечерят обилно. Аз обичам да вечерям леко и рано, за да имам време да смеля храната. Да не забравяме, че храносмилателната ни система се нуждае от време за почивка и това време е през нощта. Не я претоварвай с работа извън графика ѝ.

Наблюдавай се и придобий съзнание за тялото си. Опознай го. Научи се да разпознаваш кога си гладен, кога ти се яде плод или спагети. Важно е да си в състояние да четеш сигналите, които тялото ти праща, просто трябва да го наблюдаваш и да си записваш. Когато нещо не му харесва, тялото ти казва. Обърни внимание.

Постене (въздържане от храна и понякога и от вода)

Има много написано за постенето. В днешната европейска култура властва убеждението, че човек не може да изкара дори един ден без да яде, даже болният е принуждаван да яде. Това е напълно погрешно. Когато едно дете е болно то отказва да се храни. Когато едно животно е болно или ранено то спира да яде докато не се излекува напълно. Тялото има много резерви. Доказано е, че можем да не ядем 30-40 дни и това не причинява смърт. Във всички религии постът съществува като метод за физическо и духовно пречистване. В православната християнска религия имаме тримирене – тридневен сух пост, по време на който не се приема нито храна, нито вода. Добре известен ни е месецът Рамадан в исляма, при който хората се въздържат от ядене и пиене през целия ден, от изгрев до залез слънце. При будизма, хиндуизма, тибетските традиции постът е нещо съвсем нормално.

Въздържанието от храна е добро от време на време. Това е момент за почивка за храносмилателната система, тялото се пречиства, освобождава се от токсините и се постига състояние на вътрешен мир и умствена яснота. Освобождават се енергийни и емоционални блокажи, активират се процеси на освобождаване на енергия. Разбира се, винаги когато постът се прави по личен избор и по правилен начин. Препоръчвам редовно въздържане от храна един ден в седмицата. Например Учителят Петър Дънов е препоръчвал това да е в петък, да е за 24 часа или за 36, или 48. Ако го предпочиташ, може вместо 1 ден в седмицата да са 4 поредни дни веднъж в месеца. Каквото и да избереш като вариант тялото ще ти се отблагодари. Ако имаш по-голям интерес по темата, консултирай се.

Как да се храним

Бих казала, че това е дори още по-важен въпрос от това с какво да се храним. Качеството на храната има голямо значение, разбира се. Но начинът, по който се храним, влияе много повече. Както казах преди, храненето трябва да бъде съзнателен акт. В нашия забързан живот ядем как ли не – за 5 минути, на крак, набързо, пред компютъра, вървейки по улицата, с телефон в ръка… Когато актът на хранене би трябвало да бъде свещен момент.

Много е важно да отделиш нужното време за ядене. Да сложиш масата, да сервираш храната в красива чиния, да седнеш спокойно. Преди да започнеш да се храниш – да благославиш храната и да благодариш на Бога, Слънцето и Земята, да благодариш на онези, които са отгледали продуктите и са ги транспортирали до масата ти. Да благодариш на човека, който е приготвил храната ти, ако не си ти. Да благословиш и да благодариш. Защо мислиш, че нашите предци са го правили? Случайно?

Отдавна хората са знаели, че да благословиш храната и да благодариш за нея подобрява качеството ѝ. Да започнеш храненето така влияе и на теб, подобрява настроението ти, фокусира вниманието ти върху това, което правиш, връща те в настоящия момент, помага да се откъснеш от ежедневните задължения, кара те да се почувстваш в мир и любов. Издига неимоверно вибрациите ти. Помага да се насладиш на процеса на хранене и на храната, което прави удоволствието двойно.

Учителят Петър Дънов казвал, че преди да изядеш една ябълка е добре да поспреш, да я подържиш в ръката си, да я погалиш, да я благословиш и да благодариш, че я имаш. После, казвал той, трябва да я ядеш бавно, на малки хапки, да се наслаждаваш на всяка хапка, да дъвчеш много и без да бързаш. Да се концентрираш върху акта на ядене, да не мислиш за други неща, да не ядеш механично, а да ядеш съзнателно. Учителят казвал, че когато храната е най-приятна, тогава е моментът да спреш да ядеш. Да останеш малко гладен. Никога да не злоупотребяваш с храната. И да не сядаш да ядеш, ако си разстроен или в лошо настроение. Да се яде при тишина или с нежна и релаксираща музика.

Как да готвим

Преди те посъветвах сам да приготвяш храната за себе си и семейство си. Много е важно с какво настроение приготвяш храната. Не забравяй, че ти си генератор и трансформатор на енергия, ти си Създател (Как да поддържаме хармонията в себе си, за да сме съвършено здрави). При обработка на продуктите не само е важно да са чисти ръцете ти. Трябва да са чисти и мислите ти, умът ти да е в мир и хармония, а емоциите в равновесие. Защото трябва да знаеш, че готвенето е акт на Свещена Алхимия.

Ако докато готвиш си в лошо настроение, ядосан на шефа или на партньора си, отчаян или разочарован, какво мислиш, че ще сервираш в чиниите на семейството си? Да, ще сервираш лошо настроение, гняв, отчаяние и разочарование. Ако готвиш и си мислиш колко много мразиш някого, ще сервираш омраза. Обаче, ако готвейки мислиш колко много обичаш партньора си или децата си, каква радост ти доставя да можеш да ги нахраниш, колко щастлив си да имаш това прекрасно семейство, то ти ще им поднесеш ястия пълни с любов, радост и щастие. Само от теб зависи. Дори и да готвиш само за себе си няма значение. Нагости се с любов и радост, сервирай си щастие и благодарност към Живота, сервирай си всичко онова, което би искал да получаваш. Вече няма да можеш да го забравиш – готвенето е отговорност и магическо действие.

Къде да се храним

Никога не яж на шумни и стресиращи места, докато гледаш новините или филм, пред компютъра, с мобилния телефон в ръка или по време на скандал. Това съсипва храната, отравя я. Не бива да ядеш на работното място. Нито всеки ден по ресторанти. Понякога и с приятни хора да, но не и ежедневно. Един обяд по задължение в ресторант в агресивна, шумна атмосфера или с неприятни разговори може да ти докара стомашно разстройство и значителен дискомфорт. Сигурно ти се е случвало. Просто обърни внимание. Не ти се е „отразила зле храната“. Вероятно са били разговорите по време на обяда, енергията на мястото или компанията, или лошото настроение и гнeвът на готвача попили в храната, която ти е поднесъл. Тялото ти е мъдро, слушай го. Научи се да казваш „не“ когато наистина не ти се иска да си на дадено място или с определени хора. Научи се да постъпваш коректно за себе си и не „политически коректно“. Това е акт на уважение и оценяване към теб самия.

Най-желателно е, винаги когато е възможно, да се храниш вкъщи или на спокойно място с добра енергия. Ако ще е в компания, то тя да е приятна и приятески настроена. Задължително е атмосферата да е приятна и спокойна.

Какво още да имаме предвид

Съветвам те да не използваш микровълнова печка. Вълните на този уред променят напълно характеристиките на храната, променят нейните вибрации и не към по-добро. Ако можеш да избегнеш ползването на микровълнова, направи го. Притопляй храната си на котлон или във фурната. Използвай чайник за чая или кафемашина за кафето си. Има много начини.

Не оставяй мобилния си телефон на масата или в ръка докато се храниш, по две причини. Светът няма да се свърши, ако си позволиш да се откъснеш за малко. Земята няма да спре да се върти. Когато се храниш е важно вниманието ти да е върху акта на хранене. Ако вниманието ти е насочено към мобилния телефон, ти се храниш автоматично, а не съзнателно, не разчиташ сигналите на тялото. Това е липса на уважение към теб самия. Не вдигай телефона, ако ти звънят докато се храниш, най-добре го изключи. Така и другите ще знаят, че трябва да уважават времето ти за хранене. Нищо не е толкова спешно или важно, че да не може да почака половин час, не мислиш ли?

Втората причина да не държиш мобилния телефон в близост до храната си са WiFi вълните. Нашата околна среда, както всички знаем, е пренаситена с тези вълни, които са вредни за човешкото здраве. Не е нужно да излагаш храната и себе си на толкова пряко влияние. Препоръчително е мобилният телефон да е поне на 30 см от теб и от храната ти.

Фини храни

Можеш да прочетеш за тях във 2-та част на този пост.

Светлина, мир и любов

Бих се радвала да узная твоето мнение и коментари по темата. Ако ти е харесало, сподели.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Гери  Радичкова

One thought on “Важността на храненето. 1-ва част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *