Как да поддържаме хармонията в себе си, за да сме съвършено здрави

Как да поддържаме хармонията в себе си, за да сме съвършено здрави е изключително важен въпрос. Нека видим как може да се постигне, какви са стъпките, които трябва да бъдат предприети.

Да си в хармония

Какво е да си в хармония? Вероятно всеки чувства и изразява хармонията по свой собствен начин, но винаги има нещо общо. Хармонията е преди всичко вътрешно състояние, усещане за вътрешен мир и спокойствие. Да бъдеш в хармония означава да си способен да видиш синьото небе, усмивката на дете, да усетиш лекия бриз между листата на дърветата, който гали кожата. Това е ум в покой и сърце, изпълнено с любов и благодарност към всичко, което съществува, към цялото Творение. Хармонията е обединение с Вселената, без въпроси или съмнения. Това е да усещаш пулса на Сътворението в унисон с ударите на собственото си сърце. Да си Едно с Всичко. Познаваш това чувство, нали?

Вероятно сега си мислиш: „Да, това звучи много хубаво, но реалният живот е нещо друго …“. Продължавай да четеш …

Всичко в живота може да се култивира. Защо не знаем как да бъдем в хармония? Защото никой не ни го е показал. Нас са ни учили и са ни програмирали от самото ни раждане да бъдем в дисхармония, да се страхуваме, да се „борим“ за всичко, да птитежаваме неща и всячески да се стремим те да не ни се изплъзнат от ръцете… С две думи – да генерираме енергия на нещастие. И сме го научили. После сме го практикували ежедневно в продължение на години и се е превърнало в навик, след което се е превърнало и в наш характер. Създаваме нашата реалност според този модел несъзнателно и след това заключаваме, че „животът е такъв, аз съм такъв …“. Е, нищо по-далеч от истината. Ти „не си такъв“. И животът е какъвто си го направиш.

Да придобием съзнание

Всичко, от което се нуждаеш, за да започнеш да променяш живота си, е да осъзнаеш факта, че: Ти си способен да промениш живота си. Защо знам, че това е така? Първо, съвсем логично е и второ, защото аз го направих (и ако аз мога да го направя, ти можеш също). Във Вселената съществуват безкрайно много възможности. Ние сме Създание на Вселената и в същото време сме Създатели на Вселената. Ако успяхме да създадем това, което сме създали досега в живота си, също така ще сме способни да създадем нещо различно, ако го изберем. Досега сме създавали несъзнателно, според информацията, която сме наследили и носим в нашето ДНК, според вярванията, които сме придобили и каквото са ни научили. Сега става въпрос да станем Съзнателни Създатели. 

Да култивираме Самонаблюдаващия се Аз 

За да оцелеем в ситуациите в живота си сме се научили да създаваме маски, различни личности, чрез които да се адаптираме, да се напасваме към общоприетото, просто за да преодолеем трудностите, да ни приемат, да спасим кожата. Така сме създали в себе си безкрайно много Аз-ове: учтив Аз, ядосан Аз, арогантен Аз, нещастен Аз, забавен Аз… и т.н. Всеки един ми е служил в даден момент. Въпреки това, с течение на времето създаването на толкова много Аз-ове ни кара да не знаем кои всъщност сме под толкова маски… Добрата новина е, че всички се раждаме с един Самонаблюдаващ се Аз, който е единственият, който трябва да бъде съхранен и култивиран. Той не съди, не слага етикети, само наблюдава и осъзнава. Помага ни да се опознаем по-добре, да се свържем с нашата истинска Същност. Защото, как бих могъл да променя живота си, ако дори не се познавам?

Как да поддържаме хармонията в себе си, за да сме съвършено здрави

След като изяснихме казаното по-горе, нека видим какви стъпки трябва да се предприемат, за да се поддържаме в хармония.

Нека не забравяме, че всичко е енергия – физическото тяло е енергия, нашите мисли и емоции са енергия, а енергията е вибрация, която носи определена информация. Искаш да вибрираш в Хармония? Тогава промени информацията си. За това ще ти се наложи да поддържаш чистота на няколко нива:

1). Физическа чистота

Изглежда очевидно, но е важно да го споменем. Твоето физическо тяло е Храмът на Душата ти. Трябва да се научиш да поддържаш тялото си чисто и в добра форма. Това е физическото превозно средство, което душата ти е избрала за това въплъщение. Точно както поддържаш в добро състояние колата си, за да ти служи по-дълго време, трябва да правиш същото с физическото си тяло.

Ежедневният душ

Отстранява не само физическото замърсяване, но и много от енергийните отпадъци, които генерираме или чрез вибрациите си привличаме и се задържат залепени за тялото ни. Също толкова важни са дрехите, които обличаш след къпане. Дрехите са напояват не само с пот и миризми, но и с енергия, наша и чужда. Не би желал да си облечеш днес гнева или неприятностите от вчера, нали?

Хидратиране на тялото

От жизненоважно значение е, ние сме около 80% вода. Без вода мозъкът съхне и се свива, синаптичните връзки се разпадат и се затруднява функционирането му и с това нашите способности за учене, общуване и за разбиране. Без вода клетките и органите на тялото работят много по-трудно и се износват по-бързо. Водата е живот. Ако освен да се хидратираш се научиш и да благославяш водата преди да я пиеш, ще повдигнеш нейните вибрации и собствените си.

Набавяне на кислород на мозъка и кръвта

Ходенето с бързи крачки или правенето на някакви дори и леки упражнения всеки ден ни помага да дишаме по-добре, да набавяме кислород на мозъка и кръвта. Един добре снабден с кислород мозък е в състояние да ръководи по-добре ума и функциите на целия организъм. Повече кислород в кръвта позволява на органите по-добра регенерация, по-ефективно изпълнение на функциите им и по този начин повишаване енергийното ниво на цялото тяло. Много препоръчителни са българските народни танци, по тази и ред други причини, които ще обсъдим при друг случай.

Почистване на къщата, подреждането на чекмеджета и шкафове

Изхвърлянето или раздаването на всичко, от което не се нуждаеш, има много силен почистващ ефект на физическо и енергийно ниво. Твоят дом е Храмът на твоето тяло. Мръсотията и бъркотията създават енергия с ниска вибрация, застояла, която неизбежно ти се отразява отрицателно, тъй като живееш там. Трупането на стари дрехи и вехтории има силно отрицателен ефект на подсъзнателно ниво: кара те да не позволявяш миналото да си иде, да не знаеш как да го пуснеш, накратко, да блокираш напредъка в живота си. На биологично ниво това води до запек – неспособност на тялото да изхвърли ненужните му отпадъци. Така че, подари или изхвърли онова, от което не се нуждаеш, остави го да си иде, освободи пространство, за да влезе нещо ново в живота ти. Позволи на енергията да тече свободно. Подреждането на къщата, на дрехите в шкафовете, на нещата в чекмеджетата, помага да се сложи ред и яснота в ума. За да имаш по-ясен ум поддържай ред в дома си и на работното си място.

Храненето

Друг много важен елемент е храненето. Ти си това, което ядеш. Тази тема заслужава цял пост, който скоро ще публикувам. Да не забравяме, че храната е енергия, която вибрира по определен начин. Всичко, което е порасло, получавайки слънчева светлина има по-висока вибрация. Всяка храна, която е получила любов и е била благословена в процеса на проготвяне има по-висока вибрация. Месото на животно обаче, което е било заклано по насилствен начин носи информация за насилие и страдание. Ястието, приготвено от гневен или тъжен човек, носи информация за гняв или тъга. Храната, пълна с консерванти, багрила и генетично модифицирани продукти, влияе разрушително на ДНК-то ни. Винаги когато ти е възможно избирай пресни и биологично чисти храни. И се научи винаги да благославяш храната си.

2). Умствена чистота

Говорили сме много за това колко важни са нашите мисли и как те се отразяват на това, което създаваме в нашата реалност. Можеш да препрочетеш отново поста ми Твоите мисли изграждат Реалността, която живееш.

Превъзпитаването на ума е крайно необходимо

Един зле възпитан ум е като препускащ див кон. Дърпа ни накъдето си иска, държи ни зациклени когато преживяваме някакъв конфликт. Най-добрият метод, който познавам, за превъзпитание на ума е курсът по Репрограмиране на ума, който рекламирам в моя сайт. Можеш да го проведеш лично в Мадрид или по Скайп. На мен ми промени живота преди много години. По-точно казано, спаси живота ми. Това е лесен за прилагане метод с дълбоко влияние на подсъзнателно ниво.

Медитиране

Друг метод е медитацията или наречена също майндфулнес. Може би си мислил, че това са две различни неща. Това са две думи, които се отнасят до едно и също нещо: да се опиташ  да успокоиш ума, да остане в покой, да му дадеш отдих от толкова мислене. Човекът е забравил, че всичко във Вселената е циклично, има моменти на активност и моменти на почивка. Умът, както и всичко останало, трябва да има моменти на покой. Ако искаш да видиш живота си по-ясно, позволи на ума си малко отдих, малко почивка.

Поддържане на умствена хигиена

То е изключително важно, ако искаш да промениш реалността си. Започни с изоставянето на старите навици като: да недоволстваш и да одумваш другите, да критикуваш правителството, шефа си, колегите, живота. Това са токсични навици,  тровят те. Някой беше казал, че да мразиш друг е като да пиеш отрова и да чакаш другият да умре.

Промени фокуса в живота си

Искаш живот в хармония? Тогава спри да отправяш вниманието си върху онова, което не работи, не е наред или е отрицателно. Защото там, където поставяш вниманието си, там влагаш енергията си, а където влагаш енергията си това е, което създаваш. Започни да се вглеждаш в красивото в живота, в хармонията, в любовта. Където другите критикуват ти кажи нещо положително. Или просто стой настрана от токсични разговори, игнорирай ги. Започни да се вглеждаш в добрата страна на хората, на ситуациите, на живота. Ако животът те поставя на изпитание, вместо да се оплакваш и да се  чувстваш жертва попитай се каква поука мога да извлека от тази ситуация? Какво се опитва животът да ме научи?

Подбирай информацията, която получаваш

Да закусваш и да заспиваш с телевизионните новини е равносилно на това да поглъщаш отрова в големи дози… всеки божи ден. Това, което гледаш по телевизията, което четеш, което коментираш с другите, това, което виждаш и чуваш те кара да вибрираш ниско или високо според това, което избираш да „консумираш“ като информация. Би ли пил всяка сутрин шейк от арсеник, знаейки, че те убива? Вероятно не. Тогава защо по време на вечеря пускаш новините, за да гледаш и слушаш за смърт, насилие и всякакви зверства? Колкото и органична да е храната ти с това просто я превръщаш в отрова. Резултатът е същият когато по време на хранене се гневиш, злословиш, оплакваш се или спориш.

Научи се да избираш съзнателно информацията, която поглъщаш

Тя е енергия с определена вибрация. Ако решиш да гледаш филми за насилие, война, убийства, ако решиш да видиш „новините“, които не са нищо друго освен сензационна манипулация, ако гледаш и слушаш програми без каквато и да е човешка стойност, не само сваляш вибрациите си, но и ощетяваш душата си. Програмираш се негативно, даваш повече сила на тази реалност,  захранваш я с личната си енергия. Но ако решиш да консумираш филми и книги, които извисяват човека, припомнят му основните човешки ценности, ако започнеш да изразяваш благодарност за всичко и да цениш другите, да им помагаш да стават по-смели и по-самостоятелни, ако слушаш класическа музика или рисуваш, свириш, смееш се и играеш с децата и внуците си, тогава ти създаваш друга реалност. Създаваш хармония.

Преразгледай убежденията си

Когато в даден момент от живота ти си избрал да повярваш в нещо, тоест да приемеш нещо като истина, то е защото в оня момент ти е допринесло нещо положително. С течение на времето обаче много вярвания стават пагубни за нас и е необходимо да се освободим от тях. Направи списък на вярванията и убежденията си и ги постави под въпрос. Ще видиш, че много от тях вече са безполезни за теб, ако не и вредни. Убеждение или вярване, което е остаряло не ти помага да растеш, а те блокира.

3). Емоционална чистота

На Земята имаме много широк спектър от емоции. Не във всички светове на Вселената е така. Ето защо пътуващите души се редят на опашка, за да се въплъщават на тази синя планета. Тя е като един уникален Университет. Да си живял тук е равносилно да постигнеш магистърска степен по ускорено обучение. Това се дължи на едно качеството, което ни е дадено тук – да изпитваме всякакъв вид емоции, от най-красивата като безусловна любов, до най-низшите… През целия си живот се учим да преминаваме през целия спектър. Най-голямото предизвикателство обаче е да открием средния път. Буда го е проповядвал. Да се научим да бъдем емоционално уравновесени може да се окаже задача за цял един живот.

Научи се да релативизираш това, което живееш

Нещата сами по себе си нямат значение. Нещата просто са. Дали ще имат значение или не зависи само от тебе. Ако някой те обиди имаш две възможности. Можеш да избереш да се чувстваш обиден и да прекараш часове и дни в чудене какво си направил, за да се отнасят зле с тебе, колко това е несправедливо, колко е лошо и т.н. Или можеш да избереш това да не те засяга, да останеш вътрешно спокоен, в центъра си и дори да избереш да изпиташ състрадание към другия човек. Защото, ако поспреш и се замислиш… какво страдание трябва да носи в себе си човек, за да прави нещо, което наранява друг? Това ще ти даде душевен покой. Способността да се поставиш в кожата на другия ти дава разбиране и прави възможно състраданието. Когато чувстваш състрадание ти си в покой, в хармония със себе си и с Вселената. Изборът е твой.

Открий корена на всяка емоция

Дори и да не успееш в началото, не се обезсърчавай. Продължавай да практикуваш, позволявай нещата да си идат…. Обзема те усещане за тъга? Позволи си да я почувстваш за известно време, опитай се да откриеш какво я е породило и след това просто я остави да отмине. Напада те гняв? Почувствай го, наблюдавай го, виж каква твоя мисъл те е довела до него, после го излей извън себе си (гледай все пак никой да не пострада) и го остави да отшуми. И така с всички емоции. Научи се да разпознаваш мисълта, която е породила в теб конкретната емоция. По този начин ще можеш да промениш начина си на мислене, който вероятно повтаряш от години. Всяко физическо или психическо заболяване е причинено от зле канализирана или блокирана, неизразена емоция.

Не се идентифицирай с емоциите си, те не са ти

Така както и мислите ти не са ти. Емоциите  са нещо, което генерираш и от което можеш да се освободиш, ако пожелаеш. Помисли какво обичаш да правиш, какво те прави щастлив. Умът ни е невинен, като малко дете. Спомни си колко е лесно да отвлечеш вниманието на плачещо дете, като кажеш: „Искаш ли да порисуваме нещо? Какво ти харесва?“

4). Енергийна чистота

Човекът е холистично същество. Чистото тяло и подреденият дом помагат да имаме по-чисти мисли и по-голяма умствена яснота. Спокойният и добре възпитан ум (обучен да работи за мен и не против мен) генерира хармонични емоции. Всичко е свързано с всичко.

Ние сме Създатели на нашия живот и генератори на мисли и чувства. Ние сме енергийни трансформатори, 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. Енергията не се създава и не се унищожава. Тя само се трансформира. Ние сме тези, които я трансформираме, даваме и друго качество, друга вибрация, с всичко, което мислим, чувстваме, правим и казваме. Единствено ние сме отговорни за нашата лична Вселена. Ако искаме да създадем една нехармонична лична Вселена, пълна с конфликти и нещастия, ние сме свободни да го направим. И ако напротив искаме да създадем хармонична лична Вселена, изпълнена с любов, мир и изобилие сме свободни да го направим. Ние сме Създатели и имаме Избор при създаването.

Поддържай дома си енергийно чист

Да е един чист, проветрен, подреден дом. Място, където цари любов и сътрудничество с членовете на семейството. Не отнасяй проблемите от работата у дома, остави ги пред външната врата. Избягвай спорове и караници, оплаквания и упреци, и ако можеш… изхвърли телевизора, наистина нямаш нужда от него. Пускай всеки ден в дома си класическа музика, мантри или релаксираща музика. Те прочистват енергията и повишават вибрациите. От време на време можеш да гориш тамян или ароматни пръчици от аромата, който ти харесва и те кара да се чувстваш добре. Избягвай синтетични освежители за въздух. Отглеждай стайни растения в дома си. Те са живи същества, които ще ти помогнат да поддържаш енергийното ниво на къщата в добро състояние.

Имай домашни любимци у дома

Котките например са много специални многоизмерни същества, които ни помагат да лекуваме в астралния свят наши негативни аспекти. Също така ни предупреждават, ако има тъмни сили из къщата или вредни за нас земни енергии.

Грижи се енергийно за себе си

Съзнателното хранене, физическата чистота и спортът ще ти осигурят едно по-високо енергийно ниво. Ще намалят умората и ще повишат настроението ти. Както казах, умственото и емоционално почистване ще ти осигурят необходимото равновесие и усещане за цялостност, благополучие и хармония.

Консумацията на наркотици, включително цигарите, намалява много вибрациите, нарушава естествената енергийна защита на тялото и позволява да ни се лепят всякакви негативни енергии и същества и улеснява развиването на болести. Злоупотребата с алкохол също не се препоръчва. Слушането на хеви метъл или регетон е много вредно за хората. Първият създава руши структурата на нашите клетки, а вторият се отразява зле на сексуалния център на хората, като задейства у тях ниски животински инстинкти.

Избягвай местата с ниско вибрационно ниво

Като дискотеки, нощни заведения и дори домовете на някои хора. Не посещавай места където се консумират алкохол, наркотици, цигари. И ако не можеш да ги избегнеш напълно, поне се постарай да не е за повече от час два. Тялото ти знае, просто трябва да се научиш да го слушаш. Ако влезеш някъде и започнеш да се чувстваш неудобно, раздразнителен, неспокоен, става ти тревожно или притеснено без видима причина, излез от там възможно най-скоро. Може такова да е и работното ти място, но засега да не можеш да го промениш. Потърси помощ. Важно е да се научиш да бъдеш там. За да мога да ти помогна ще трябва да проуча твоя конкретен случай.

Разхождай се сред природата, сред дървета

Тези щедри същества ни очистват енергично когато сме близо до тях. Търси ги винаги когато можеш. Прегърни едно дърво за няколко минути и след това облегни на него гърба си. Помоли го да източи цялата ти негативна енергия и да ти помогне да повишиш вибрациите си. Ще го направи с удоволствие.

Прави си енергийно почистване чрез визуализация

Цветовете са енергия, светлина с определена дължина на вълната, т.е. определена вибрация. Виолетовият цвят се използва за почистване, премахва всякаква негативна енергия. Сребърният цвят освен, че чисти и дезинфекцира. Розовият цвят повдига духа. Изумруденозеленото лекува. Ако имате болен орган, визуализирайте лъч от изумрудено зелена светлина насочена към него. Червеното ни дава повече енергия. Златистият цвят прави вашата аура по-ярка и кара другите да искат да са по-близо до вас, усещат ви като проспериращи. Небесно синьото придава повече решителност и сила, за да постигнеш целите си.

5). Духовна чистота
Стой далеч от заплашителни и апокалиптичните послания

Те само пораждат в теб страх и безсилие. Не ти носят нищо положително. Нямаш нужда от гурута, не следвай учители. Времето за това отмина. Ерата на Водолея изисква хора, които намират своя вътрешен глас и следват собствената си светлина и истината на сърцето си.

Все пак, ако решиш да следваш някой друг, не вярвай сляпо на всяка негова дума. Научи се да разпознаваш истината и запази само онази част от посланието, която те кара да се чувстваш добре, да израстваш и да живееш по-добре. Започни да слушаш със сърцето си. То винаги знае кое е най-доброто за теб.

Ако един „учител“ ти говори за любов, но не блика любов през порите му, ако изисква да си хармоничен, но той самият не е, ако ти казва да отвориш сърцето си, но в същото време те учи как да се пазиш от всичко и от всички и ти вменява страх, то това е „лъжепророк“. Стой надалеч от него. Научи каквото може да ти послужи и си върви.

Оня, който ти говори, че „ще те спасява“ в действителност само иска да има власт над тебе, да зависиш от него. Добрият учител ти помага да откриеш собствената си сила и да развиеш собствените си способности, никога не ти ги отнема, нито се опитва да властва над тебе. Бъди умен и избирателен когато става дума за четене на книги с духовна тематика и когато слушаш духовни водачи. Няма значение каква е вярата или религията ти. Запитай се дали тя ти дава сила, дали ти помага да живееш по-леко, дали ти носи вътрешен мир. И чуй отговора на сърцето си.

Да експериментираш съвършеното здраве

Колкото повече прилагаш на практика тези стъпки, които ти показах толкова по-хармоничен ще си. Колкото повече хармония създадеш в себе си, толкова по-здрав и по-пълноценен ще се чувстваш. Повдигайки вибрациите си ще започнеш да привличаш в живота си все повече хармонични хора и събития. Ще привлечеш все повече изобилие във всяко едно отношение. Ще си в хармония с Живота и ще ти бъде по-лесно да постигаш целите си. Съвършеното здраве, което не е нищо друго освен хармония, ще стане част от всички аспекти на живота ти: физическо, умствено, емоционално, енергийно и духовно. Съвършеното здраве е да осъзнаваш, че си едно с всички, да се чувстваш, че си едно с Цялото, да бъдеш Едно с Цялото.

Знам, че на моменти си изпитал това през живота си. Сега имаш възможността съзнателно да избереш да превърнеш тези моменти в твой начин на живот. Може да го постигнеш!

Искаш този свят да се превърне в едно по-добро място за всички? Превърни себе си в излъчвател на Хармония.

Светлина, Мир и Любов

Бих се радвала да узная мнението ти по тази тема и коментарите ти. Ако ти е харесало, сподели.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Гери  Радичкова

2 thoughts on “Как да поддържаме хармонията в себе си, за да сме съвършено здрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *