Нужно ли е жената да се бори за равенство?

Живея в Испания и тук, може би повече отколкото в България, темата за равенство между мъже и жени е болна тема. Испанката страда от невероятен комплекс за малоценност спрямо мъжа и е избрала пътя на борбата за „равенство“. За това ми се иска да пиша днес .

Тези дни навсякъде се говори само за едно: стачка, демонстрации и шествия за равенство между мъже и жени, искания за еднакво заплащане, закони за защита правата на жената и т.н.

И аз, с твое позволение, искам да изложа моето виждане по този въпрос. Може да те изненада и може да ми се ядосаш и да спреш да четеш. Добре, ще го приема. Или пък може да те накара да се замислиш за това, което казвам и да започнеш да гледаш по различен начин. Всичко е възможно.

Какво са мъжът и жената

Ще започна от тук. От моя гледна точка, мъжът и жената са божествен израз и същевременно материален израз на два противоположни принципа на Сътворението: активният принцип, който дава посока и ред, и творческият принцип, който създава, приема и поддържа.

Както казах, те са два противоположни принципа. И са две противоположности, защото живеем в дуален свят, в който, за да се получи равновесие е необходимо двете противоположности, положителната и отрицателната, да се съберат в правилната си степен. Ин и Янг, плюс и минус, женското и мъжкото начало.

Равенство

Забеляза ли, че казах „необходимо е те да се съберат“? Защото това е ключът. Мъжът и жената са два напълно различни принципа, следователно е невъзможно те да са равни. Показваме криво разбиране на универсалните закони, когато искаме мъжът и жената да бъдат „равни“. Две различни неща не могат да бъдат равни, защото не са еднакви. Не сме и е време да го приемем. Под това не искам да кажа, че единият е по-добър от другия, че трябва да има повече възможности от другия в живота или, че трябва да доминира над другия. Това би било едно неравновесие и то ни е до болка познато. Не. Това, което искам да кажа е, че всеки трябва да открие собствените си качества, принадлежейки към една от тези две противоположности.

От хиляди години насам мъжете са открили и прилагат своята мощ и сила. Разбира се, те използваха тези си качества за изграждане, но и за властване и за разрушаване. И жените, за съжаление, забравиха, че са въплъщение на творческия принцип. Много от жените днес научиха от своите майки и баби, че стоят по-долу от мъжа, че са непълноценни. Научиха се да презират себе си, да не ценят себе си и да мразят мъжа за това. И най-лошото от всичко: започнаха да искат да приличат на мъжа. Повярваха, че приличайки на мъжа ще получат онова, което смятаха, че са загубили …

Обаче обърни внимание. Когато една жена изисква равенство и очаква да го получи от мъжа, от обществото, от правителството това, което всъщност прави е, че признава на висок глас, че смята себе си за непълноценна. Скъпа жена на 21 век, ти не си непълноценна. Бог, Вселената, Божественото съзнание, Източникът или както искаш да го наречеш, не те създаде непълноценна. Това е илюзия, погрешно убеждение, което те ограничава и дори не осъзнаваш, че то не е твое. Наследила си го от майка си и тя от нейната, а тя от нейната…

Нямаш нужда от „равенство

Не, нямаш нужда от равенство, имаш нужда да познаеш себе си. И това можеш да го направиш само ти, вътре в себе си, в сърцето и в душата си. Не е нужно да скандираш по улиците, нужно е да останеш на саме със себе си и да отвориш сърцето си. На саме със себе си. Нужно е да разпознаеш Богинята Създателка, която си. Да почувстваш с всяка своя клетка огромната стойност, която имаш, защото си Създателка, защото си тази, която Приема Живота в себе си, тази, която преобразява и трансформира Живота, тази, която създава и отдава Любов. Тази, която поражда Изобилие.

Но, скъпа жена на 21 век, как би могла да направиш всичко това, ако си забравила как да обичаш себе си? Забравила си коя си, забравила си да виждаш себе си като красивото и крехко създание, което си, като хармоничното и величествено присъствие, което си. Със самото си присъствие една истинска жена може да преобразува енергията на едно място, да превърне вълнението в спокойствие, грозното в красиво, хаоса в хармония. Имаме тази Дарба, тя ни е дадена от Първоизточника. Забравили сме, че я имаме и е време да си спомним и да я въплътим.

Да се борим или не?

Мъжът и жената са два противоположни и взаимодопълващи се принципа. За равновесието на Живота е необходимо те да вървят ръка за ръка, не да се противопоставят, не единият да  доминира над другия.

Какво мислиш, че пораждаш когато се бориш? Пораждаш насилие, конфронтация. В една битка целта е да получиш власт над другия, да наложиш собствената си „истина“ и това е насилие. Да изискваш другия да се промени, за да получиш ти облага, е насилие.

Освен това, да се опитваш да промениш външното без да промениш нищо вътре в себе си е илюзия, самозаблуда. Това е начин да избягаш от личната си отговорност като жена и като човешко същество. Смяташ, че е по-лесно другият да се промени? Това, скъпа жена, е егоизъм и опит за доминиране. Бъди откровена със себе си, признай си го. Опитваш се да подчиниш мъжа със същите оръжия, които той е използвал през вековете, за да подчини теб. Но това не е твоят път. Така само увеличаваш и увековечаваш дисбаланса.

Кой е пътят

Пътят на жената на 21 век е Съзнанието. Да се вгледа в себе си. Да се Опознае. Да познае и да почувства собствената си Стойност. Не да се стреми да ѝ бъде дадена отвън, а да я усети и да я излъчва през порите си. Ако аз осъзнавам, че съм цялостна, че не ми липсва нищо, защото съм създадена Цялостна, каква по-голяма стойност може да ми даде другият? Няма да ми е необходимо, защото аз самата ще познавам собствената си Стойност. Когато аз ценя себе си, другият го усеща подсъзнателно и го отразява ценейки ме.

Пътят на жената на 21 век е Любов. Започвайки с мен самата. Когато не обичам себе си, чувствам, че не заслужавам най-доброто от Живота. И Животът ми дава това, в което вярвам… Можеш да прочетеш отново публикацията Твоите мисли изграждат Реалността, която живееш, за да си спомниш как работи умът ни. Познай себе си като Заслужаваща най-доброто.

От къде да започна

Започни да обичаш себе си. Направи го днес. Наблюдавай с какво се храниш. Здравословно ли е? Ако не е, промени го. Наблюдавай какво мислиш. Положително ли е? Ако не е, промени го. Наблюдавай какво чувстваш. То е продукт на мислите и преценките ти. Преразгледай убежденията си. Ако вече не ти служат и те ограничават, освободи се от тях, те изпълниха функцията си. Насочи вниманието си към всичко красиво, което Животът ти предлага. Върви сред природата, наслади се на залеза, на морето, на дърветата. Почувствай се едно с природата и с Живота. Те ще ти върнат доверието, ще те свържат с Есенцията ти и отново ще усетиш женската си интуиция. Тя ще ти покаже какво е правилното за теб. Когато имаш Любов за себе си, ще имаш Любов да даваш. Когато почувстваш твоята Ценност, другите също ще я усетят и ще я отразят.

Не се бори сякаш си мъж. Не се опитвай да се правиш на мъж. Не влизай в борба с мъжа. Бъди Жена. Приеми себе си като такава. Грижи се за себе си. Дай си удоволствие и нежност. Гледай на себе си с любов. Отправяй си думи на подкрепа, насърчавай се, давай си смелост. Цени себе си. Изпълни се с чувство за мощ. Имай Вяра в себе си. Познай качествата и слабостите си и се обичай такава каквато си. Възстанови вътрешната си сила. Силата, която те прави Богиня Създателка на една хармонична и красива реалност. Можеш да го направиш! Заслужаваш един нов Живот и само от теб зависи да го привлечеш и генерираш.

Ключът

Научи се да генерираш мир и хармония в себе си и ще започнеш да излъчваш мир и хармония в това, което те заобикаля. Възвърни си силата на Принципа на Божествения Създател. Идентифицирай се с нея.

И не на последно място: прости на себе си хилядолетията генерирано страдание. Прости на мъжа за същото. Ние сме неразделна част от Едно цяло. Нужно е да вървим ръка за ръка, а не един срещу друг. Единият не е нищо без другия. Ин не може да съществува без Янг. И обратното.

Искаш мир в света? Генерирай го вътре в себе си, прости миналото. Мъжът направи своите грешки, а ти твоите. Благодарение на тези грешки днес разпознавате доброто от злото и сте готови да изградите едно ново бъдеще. Време е цикълът да бъде затворен и да започне нов. Една нова ера не на конфронтация, а на приемане и сътрудничество. Не на борба, а на мир. Да вървим заедно рамо до рамо. Това изисква от нас епохата на Водолея.

Всички промени започват отвътре. Новото общество се нуждае от нови мъже и жени. Ако искаш да видиш тази промяна около себе си започни я вътре в себе си, започни да променяш възприятието си за нещата. Както казваше Уейн Дайер: „Ако промениш начина, по който виждаш нещата, нещата ще се променят.“ Започни със себе си.

Светлина, Мир и Любов

Бих се радвала да узная твоето мнение и коментари по темата. Ако ти е харесало, сподели.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Гери  Радичкова

2 thoughts on “Нужно ли е жената да се бори за равенство?

 1. Алекс

  Статията е повече от страхотна!
  Докато четях се припознах в много от конфликтите и съдейки по това какво други жени споделят с мен – те, също както и аз, са обидени на мъжете генерално. Не мога да не поставя въпроса – как да простя?
  Как да простя, че се страхувам (и че всяка жена е учена да се страхува) например да излезе нощем, защото е опасно, или че мъжът е склонен да използва силата си над мен просто защото може?
  За една промяна са нужни двама – тогава какво трябва да промени мъжът и как аз да му помогна? Как той може да помогне на мен? Как да си помогнем взаимно и да повярваме един на друг така че да постигнем първичния принцип?

  • Гери

   Здравей Алекс, радвам се, че ти е харесала.
   На въпросите, които ми задаваш отговрът е, че твоите мисли са в основата на всичко. Препоръчвам ти да прочетеш този ми пост „Твоите мисли изграждат Реалността, която живееш“.
   За да има промяна е достатъчен един, ти самата. Помогни на себе си, другият не е твоя отговорност. Когато разбереш ще простиш. Когато простиш ще разбереш, че всъщност няма за какво да се прощава. Когато ти се промениш в твоята реалност нищо и никой няма да те застрашава. Започни да преразглеждаш вярванията си. Когато вибрираш в свтелина сянката няма да те забележи, дори и да минеш под носа ѝ…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *