5 Малки трика, за да бъдеш господар на Живота си и да живееш по-добре

Ставаме реално свободни когато се научим да изоставяме онова, което мислим че сме и си позволим да сме онова, което наистина сме

Гери Радичкова

Днес ми се иска да ти покажа на няколко малки трика, за да бъде живота ти по-лесен и по-щастлив. Понякога си мислим, че трябва да правим чудеса, за да постигнем щастието или пък си мислим, че животът на другите винаги е по-лек от нашия. Ок, това просто не е вярно и освен това винаги можем да се научим да прилагаме някои малки трикчета, малки промени, които могат да ни донесат неочаквано големи добри резултати.


1. Обърни внимание на езика, който ползваш

Има една наука, която обожавам, наречена Невролингвистично Програмиране (НЛП) и която се занимава с изучаване на формите за комуникация

между хората. Може да го разбираш като вербална комуникация и не-вербална комуникация, с теб самия или с другите. НЛП е една много обширна наука и бихме могли с часове да си говорим за нея. Днес само ми се иска да насоча вниманието ти към някои малки детайли в комуникацията с теб самия, само един бегъл щрих.

а). Промени “трябва” с “искам”

Това беше първото нещо, което ми показаха когато учих НЛП и останах просто очарована. Разликата между едната форма и другата е огромна на енергийно ниво, на ниво вибрация. Пробвай и ще се убедиш сам. Напиши един списък с 5 неща, които не обичаш особено да правиш и после прочети фразите с “трябва да…” отпред. Ще почувстваш как тялото ти тежи и се свива, смалява се, ще почувстваш как те подтиска тежестта на това самолично наложено задължение.
После помоли някого да ти прочете на глас същите фрази и наблюдавай какво е усещането в тялото ти. Още по-зле (помисли си сега колко пъти на ден си казваш сам на себе си или на другите “трябва да.., трябва да…”. После прочети същите фрази, но този път започни с “искам” отпред. Ще се почувстваш много по-лек и весел. Няма задължение, има свободен избор, следователно има усещане за свобода! Виждаш ли колко е просто? Твоят ум започва да функционира по друг начин когато избираш да правиш нещо, започва да произвежда серотонин и се чувстваш добре, по-щастлив. Ставаш господар на Живота си и не обикновен роб на желанията на другите.

б). Промени “но” с “и”

Това е друг трик, с който ще накараш ума си да работи по различен начин. Доказано е, че когато казваме фраза с “но” в средата, всъщност умът ни игнорира първата част и се съсредоточава само в онова, което следва след това “но”. Лошото е, че след едно “но” почти винаги идва нещо нежелано… “Искам да изляза и да се забавлявам с приятелите си но… трябва да уча/да работя/да помогна на баща си, и т.н.” Без да го съзнавам сам си създавам вътрешен конфликт между едно желание и едно задължение. Първата част от фразата е буквално изтрита като невъзможна и втората се превръща в досадна тежест, още по-малко желателна от преди. Да видим как ще звучи, ако кажа: “Искам да изляза и да се забавлявам с приятелите си и… трябва да уча/да работя/да помогна на баща си, и т.н.”. Може да ти се стори, че няма голяма разлика… но… не е така. За нашия ум разликата е огромна. Като сложим едно “и” между две възможности умът не игнорира нито една от тях, а става креативен, започва да търси начини да осъществи и двете. Така всичко е възможно. Позволил си си да търсиш и откриеш разрешение на ситуацията, организирайки по-добре времето си, или пък довършвайки по-бързо домашните и така ти остава време и за приятелите… тук всеки може да прояви всичкото творчество, на което е способен. Когато не поставяме ограничения на ума си той ни дава много и различни разрешения. Отново ставаш господар на Живота си и не се чувстваш жертва на обстоятелствата.

в). Бъди любезен със самия себе си

Как очакваш да си любезен с другите, още повече, как очакваш другите да са любезни с тебе и да те ценят когато ти самият се казваш всеки ден: ай колко съм тъп, ай колко съм глупав… т.н. Помисли върху това. В живота получаваме каквото даваме, и не само онова, което даваме на другите, а най-вече онова, което си даваме на нас самите. За това вече говорихме в Твоите мисли изграждат Реалността, която живееш. Можеш да го прочетеш наново, ако искаш.


2. Научи се да казваш НЕ

Възпитали са ни или сами сме се научили да сме винаги на разположение на другите, да задоволяваме винаги тези, които ни заобикалят (или поне да се опитваме, тъй като е практически невъзможно да направим така, че през цялото време всички да са доволни от нас). Ако сме честни и откровени със себе си този тип поведение означава само едно: Не уважавам себе си. Да, звучи ужасно и е абсолютна истина. Когато съм много уморена и ми се иска да съм сама и да си почивам и ми звъни една приятелка, която има нужда да говори с мен понеже е нещастна аз имам две възможности: да кажа да и да изтърпя някак си докато тя се разтоварва върху мен или да кажа не и да си почина, тъй като тялото и умът ми ми го изискват непреклонно.

Какви могат да бъдат последствията от това да кажа да когато в действителност искам да кажа не? Ще приключа преуморена и ядосана както на приятелката си, че е дошла точно сега, така и на себе си за това, че не съм била откровена нито към приятелката си, нито към мен самата. Резултатът е раздразнение и лично незачитане. Не е препоръчително, това е ясно. Така никой не печели, мисля че е очевидно. Какво мога да спечеля от това да кажа не когато дейстително искам да кажа не? Първо, ценя и уважавам себе си. Не е егоизъм, а честност към мен самата. Дори и да изглежда странно всъщност е честност и към приятелката ми. Никой не може да даде онова, което няма. Ако аз се чувствам зле как бих могла да и помогна на нея тя да се почувства по-добре? Да казваш НЕ означава да си честен. Този свят има нужда от честни и почтени хора. Бъдещето на Човечеството зависи от това всеки от нас да избере да бъде честен и почтен първо със самия себе си.


3. Освободи миналото си и го остави да си иде

Ако си се опитал да постигнеш нещо и не си получил очаквания резултат не продължавай да говориш за него. Ако някой ти е причинил нещо (това всъщност е невъзможно, никой не може да ни причини нищо, което ние самите да не сме позволили, друг път ще поговорим за това), което не ти е харесало не продължавай да говориш за него. Ако нещо вече не е част от живота ти, защото е избрало да си иде не съжалявай за него, не продължавай да говориш за него. Това е един огромен разход на време и енергия, твоята и на онези, които задължаваш да те слушат (това си е чист егоизъм от твоя страна). Ако продължаваш да мислиш и да говориш за същото отравяш сам себе си и а тези, които те заобикалят. Остави го да си иде. Освободи го, вече го няма, отминало е, позволи му да отпътува.

За какво продължаваш да предъвкваш нещо отминало, било каквото било, какво значение има днес? Не служи за нищо положително. Само е загуба на време и нека си припомним, че Времето е Живот. И Животът е това, което живея сега, в този момент. Докато се окайвам за миналото пропускам настоящето. Животът е онова, което избирам да експериментирам в този момент. Да избереш да продължаваш да експериментираш онова, което си е отишло е безсмислено. Да се научиш да освобождаваш миналото и да го оствяш да си иде ще те накара да се почувстваш по-свободен, по-лек, по-щастлив. Не можеш да промениш миналото, за това пък можеш да създадеш настоящето си.


4. Не приемай нещата като нещо лично

Забелязала съм, че при конфликтни ситуации с друг човек много хора казват: “Какво съм му направил аз, за да се отнася така с мен?” Ок, ще ти кажа отговора. Нищо. Не си направил нищо. Защото, ако шефът ти или половинката ти, или някой на улицата почне да ти вика и да ти се кара за нещо… ти не си направил нищо. Истината е, че в такива ситуации, и те се случват, не става въпрос за тебе (спомни си, че не си центъра на Вселената). Става въпрос за другия (той също съществува). Ако се попитам какво съм направила аз, веднага се посочвам като единствена виновна за случилото се. Чувството за вина е разрушително и води до омраза.

Все пак, аз ти предлагам една друга мисъл. Можеш да се запиташ вътрешно: “Какво ли му се е случило на другия, за да се държи така днес?”. Виждаш ли как картината коренно се променя? Ситуацията е същата и въпреки това съвсем различна. Вече няма виновни. И освен това е нещо моментно, което ще отмине. Ти си добре и можеш да продължиш да си добре (освен ако не избереш обратното, но тогава недей да виниш другия за твоя личен избор). Другият е този, който има лош ден и даже можеш да изпиташ съчувствие към него… Всички в даден момент сме имали един лош ден и ти знаеш колко лошо се чувства човек в такъв момент. Аз в такива ситуации оставам спокойна, питам се какво ли му се е случило на другия, за да се чувства толкова зле, че да стане агресивен с другите. Съчувствам му, пращам му мислено една благословия (и нямам предвид нещо обидно а истински го благославям), за да му мине колкото се може по-скоро, заемам се с моите си дела и не му се сърдя. Запазвам вътрешния си мир. Не го приемам като нещо лично. Разбирам, че другият има право да сгреши и това си е негов проблем, не мой. Ти никога ли не грешиш? Аз да, има случаи които помня и до днес… Другият ще трябва да живее с този спомен и с последствията от това си поведение. Аз избирам да продължавам да съм щастлива, съвсем просто е. Избирам тази случка да се превърне в един малък изпит за мен и излизам победоносно когато не позволявам да ми се отрази зле. Да! След такава случка се чувствам по-силна и с повече мощ, чувствам се по-свободна и повече господар на Живота си, и изпитвам повече любов към себе си и към другия. Пробвай да го направиш и ще ми разкажеш.

5. Не позволявай да те мачкат

Знам че след като си прочел предната точка ще ме попиташ: И ако някой ме третира зле постоянно какво трябва да направя? Добре. Ако една ситуация се повтаря означава, че Животът ти дава нова възможност, за да се справиш по-добре. Животът е безкрайно интелигентен и изпълнен с любов. Не иска да те наказва и да те кара да страдаш, само те учи. Животът знае, че Ти можеш да се справиш още по-добре!

Когато позволяваш друг да те третира зле многократно, моля те недей да виниш никого, нито себе си, нито другия, нито майка си, нито никой друг. Нека спрем веднъж завинаги да търсим виновни, да спрем да търсим изкупителни жертви… Нека да започнем да мислим по друг начин.

Ще ти обясня. Когато някой издевателства над тебе това означава две неща:

1). едното е, че не знаеш да се защитаваш, не изразяваш чувствата си, мълчиш си, и може би дори си обясняваш сам на себе си защо другият те третира зле и даже му намираш извинения за това.

2). Другото е, че имаш пред себе си един Учител, който ти помага да се научиш да бъдеш по-силен, да отстояваш себе си, и страшно много се надява ти да се научиш веднъж завинаги, за да може той да спре да играе ролята на “лошия” в този филм. Изненадва ли те? Ами така функционира. Прочети поста ми Малката Душа и Слънцето.

Когато някой те третира зле и ти се сгърчваш и не предприемаш нищо енергията ти спада, превръщаш се в “покорен”, което автоматично предизвиква енергията на другия да го направи “агресивен”. В природата всичко се стреми към равновесие. В една връзка между двама енергията на самата връзката винаги се стреми към равновесие. Ако ти се отдалечаваш от средното положение към “покорен” задължаваш другия да се отдалечи от средата също, но в противоположната посока, задължаваш го да стане “агресивен”.

Ако в една неприятна за теб ситуация не се свиваш, а станеш прав и заявиш твърдо и спокойно, без страх и с вдигната глава: “Когато се държиш така с мен аз се чувствам зле (обърни внимание, че не виня другия за чувствата си, не го правя отговорен, само изразявам как аз се чувствам), така че спри да го правиш, не ти позволявам да продължаваш” постигаш няколко неща:

– не позволяваш другият да те мачка
– твоята енергия се поддържа висока и в средната точка, така че другият няма нужда да става агресивен, също остава в средната точка, поддържа се енергийното равновесие. Дори може другият да ти поиска извинение или най-малкото ще се обърне и ще си иде, ще те остави на мира
– ти се уважаваш, защото си проявил сила и смелост, надвил си страха си
– подсъзнанието на другия се успокоява, вече не е нужно да продължава да играе ролята на “лошия”
– прекъсваш един омагьосан кръг, освобождаваш себе си и другия
– израстваш като личност, научил си урока
– отново ставаш господар на Живота си и се чувстваш страхотно

Светлина, Мир и Любов

blog 3

Ще съм щастлива да узная мнението ти и коментарите ти по този пост. Ако ти е харесал, сподели го

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2016 Гери  Радичкова

2 thoughts on “5 Малки трика, за да бъдеш господар на Живота си и да живееш по-добре

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *